Szyszkojagody – bo taką nazwę noszą owoce jałowca pospolitego posiadają wiele cennych właściwości odżywczych oraz prozdrowotnych. Ważnym ich walorem jest także szerokie zastosowanie – nie tylko to stricte kulinarne. W dzisiejszym tekście przedstawimy najważniejsze właściwości tytułowych owoców z uwzględnieniem rodzaju ich zastosowania. Zapraszamy do lektury!
Czym charakteryzuje się jałowiec pospolity?
Istnieje kilkanaście rodzajów jałowca występujących w naszej strefie klimatycznej. W Polsce najbardziej popularny jest jałowiec pospolity, który stanowi roślinę iglastą wyróżniającą się ogromną odpornością na niekorzystne warunki klimatyczne oraz glebowe. Szata igielna zwieńczona jest charakterystycznymi szyszkojagodami, które w początkowej fazie dojrzewania są zielone, zaś pod jego koniec fioletowe. Charakterystyczne kulki zawierają mnóstwo związków o działaniu aktywnym. W ich składzie możemy znaleźć m.in. olejki eteryczne, terpeny, sole mineralne, kwasy organiczne, garbniki oraz flawonoidy. W konsekwencji duża ilość istotnych dla kondycji zdrowotnej związków sprawia, że owoce jałowca pospolitego mają ogromny wpływ na funkcjonowanie poszczególnych układów. O pozytywny wpływ na kondycję zdrowotną szyszkojagód jałowca zapytaliśmy specjalistę – Jana Krucza. Oto fragment jego wypowiedzi :
„Każdy z tych związków cechuje się pozytywnym wpływem na pracę poszczególnych układów. W gwoli przykładu – terpeny i garbniki wpływają doskonale na pracę i funkcjonowanie układu trawiennego. Walnie przyczyniają się do wydzielania żółci, a tym samym wspomagają procesy trawienne zwłaszcza po skonsumowaniu tłustych i ciężkich potraw. Dzieje się tak za sprawą regulowania perystaltyki jelit, która przyspiesza proces przemiany materii…”
Lekarz medycyny zwraca także uwagę na liczne właściwości odkażające i bakteriobójcze. Owoce jałowca pospolitego działają moczopędnie tym samym przeciwzapalnie. M.in. dlatego są stosowane w przypadku zapalenia dróg moczowych. W jakich innych rodzajach przypadłości i schorzeń stosowanie znajduje jałowiec pospolity?
Szerokie zastosowanie jałowca pospolitego
Ciekawostkę stanowi fakt, że owoce jałowca pospolitego znalazły zastosowanie w leczeniu schorzeń trawiennych już w dobie staropolskiej o czym świadczą notatki i receptury zawarte w ówczesnych podręcznikach dotyczących ziołolecznictwa. Staropolscy znachorzy i magowie zwracali w swych badaniach uwagę na usuwanie nadmiaru wody z organizmu przy stosowaniu nalewek i naparów powstałych na bazie tytułowych owoców. Współcześnie owoce jałowca pospolitego znajdują także zastosowanie w kosmetologii. Stosowanie olejku z owoców jałowca poprawia mikrokrążenie oraz pozytywnie przyczynia się do walki z cellulitem. Kompleksowe zabiegi kuracyjne – zewnętrze są dziś podstawą wielu prestiżowych salonów kosmetycznych związanych z medycyną alternatywną.
Więcej na https://www.allecco.pl/homeopatia-i-ziola.html.
Czym charakteryzuje się jałowiec pospolity?
Istnieje kilkanaście rodzajów jałowca występujących w naszej strefie klimatycznej. W Polsce najbardziej popularny jest jałowiec pospolity, który stanowi roślinę iglastą wyróżniającą się ogromną odpornością na niekorzystne warunki klimatyczne oraz glebowe. Szata igielna zwieńczona jest charakterystycznymi szyszkojagodami, które w początkowej fazie dojrzewania są zielone, zaś pod jego koniec fioletowe. Charakterystyczne kulki zawierają mnóstwo związków o działaniu aktywnym. W ich składzie możemy znaleźć m.in. olejki eteryczne, terpeny, sole mineralne, kwasy organiczne, garbniki oraz flawonoidy. W konsekwencji duża ilość istotnych dla kondycji zdrowotnej związków sprawia, że owoce jałowca pospolitego mają ogromny wpływ na funkcjonowanie poszczególnych układów. O pozytywny wpływ na kondycję zdrowotną szyszkojagód jałowca zapytaliśmy specjalistę – Jana Krucza. Oto fragment jego wypowiedzi :
„Każdy z tych związków cechuje się pozytywnym wpływem na pracę poszczególnych układów. W gwoli przykładu – terpeny i garbniki wpływają doskonale na pracę i funkcjonowanie układu trawiennego. Walnie przyczyniają się do wydzielania żółci, a tym samym wspomagają procesy trawienne zwłaszcza po skonsumowaniu tłustych i ciężkich potraw. Dzieje się tak za sprawą regulowania perystaltyki jelit, która przyspiesza proces przemiany materii…”
Lekarz medycyny zwraca także uwagę na liczne właściwości odkażające i bakteriobójcze. Owoce jałowca pospolitego działają moczopędnie tym samym przeciwzapalnie. M.in. dlatego są stosowane w przypadku zapalenia dróg moczowych. W jakich innych rodzajach przypadłości i schorzeń stosowanie znajduje jałowiec pospolity?
Szerokie zastosowanie jałowca pospolitego
Ciekawostkę stanowi fakt, że owoce jałowca pospolitego znalazły zastosowanie w leczeniu schorzeń trawiennych już w dobie staropolskiej o czym świadczą notatki i receptury zawarte w ówczesnych podręcznikach dotyczących ziołolecznictwa. Staropolscy znachorzy i magowie zwracali w swych badaniach uwagę na usuwanie nadmiaru wody z organizmu przy stosowaniu nalewek i naparów powstałych na bazie tytułowych owoców. Współcześnie owoce jałowca pospolitego znajdują także zastosowanie w kosmetologii. Stosowanie olejku z owoców jałowca poprawia mikrokrążenie oraz pozytywnie przyczynia się do walki z cellulitem. Kompleksowe zabiegi kuracyjne – zewnętrze są dziś podstawą wielu prestiżowych salonów kosmetycznych związanych z medycyną alternatywną.
Więcej na https://www.allecco.pl/homeopatia-i-ziola.html.